top of page

EU-forbud mod Lithothamnium calcareum  i økologiske fødevarer

Calciumholdigt pulver fra den forstenede rødalge Lithothamnium calcareum må ikke anvendes i økologiske fødevarer. Det har EU-domstolen d. 29. april 2021 slået fast på baggrund af et spørgsmål rejst af de tyske myndigheder overfor Kommissionen om brugen af pulveret i økologiske soja- og risdrikke fra en tysk producent. Producenten anpriser også calciumtilsætningen på emballagen. Begge spørgsmål er i årevis blevet behandlet i tyske retsinstanser og derpå sendt videre til EU-domstolen for en endelig afklaring. Dommen fra april afviser begge muligheder.

​

Pulveret, der fremstilles af den døde, forstenede alge, er en ikke-økologisk ingrediens. I henhold til Økologiforordningen må ikke-økologiske landbrugsingredienser kun anvendes på særlige vilkår, og der findes en begrænset liste med tilladte ikke-økologiske ingredienser, hvor pulveret ikke optræder.

​

For at en ikke-økologisk ingrediens kan tillades (fra den begrænsede liste eller ansøges om) skal begge disse kriterier være opfyldt (jf. artikel 21 i forordning nr. 834/2007, stk. 1):

i)      der findes ikke et økologisk fremstillet alternativ

ii)     det er umuligt at producere eller konservere fødevaren eller at opfylde bestemte kostmæssige behov, som er forskrevet af EU-lovgivningen, uden ingrediensens anvendelse

​

EU-domstolen vurderer, at kun det første kriterium er opfyldt.

Desuden mener EU-domstolen, at en tilladelse af pulveret i økologi ville medføre en omgåelse af det generelle forbud mod tilsætning af vitaminer og mineraler til økologiske fødevarer, da pulverets primære funktion er at tilføre calcium.

​

Økologiske fødevarer må kun beriges, hvis tilsætningen er krævet i lovgivningen i EU eller nationalt. Der findes ingen lovkrav om at tilsætte kalk til vegetabilske drikke, hverken i EU, Tyskland – eller Danmark for den sags skyld.

Da ingrediensen er fundet ulovlig i økologi, ser EU-domstolen ingen grund til at behandle anprisningsspørgsmålet nærmere.

​

bottom of page