top of page

Måltidserstattere og sportsprodukter

Måltidserstatninger og sportsprodukter har siden 2016 været omfattet af de generelle mærkningsregler og skal dermed overholde samme regler, som andre almindelige fødevarer.

 

I forlængelse heraf er der dog visse ting, man skal være ekstra opmærksom på, når det gælder mærkning af de to typer produkter. Eksempelvis anses betegnelserne ”måltidserstatning” og ”måltidserstatning til vægtkontrol” som uspecifikke sundheds-anprisninger, og de skal dermed følges op af en af de to godkendte sundhedsanprisninger, der findes for måltidserstatninger. Desuden skal man huske de medfølgende pligttekster. Anvendelsen af en af sundhedsanprisningerne udløser specifikke krav til energi-, fedt- og proteinindhold samt indholdet af vitaminer og mineraler.

 

Sportsprodukter er f.eks. kulhydrat-elektrolytdrikke, kulhydrat- og proteinholdige produkter og creatin. Der findes godkendte sundhedsanprisninger vedrørende kulhydrater, proteiner samt creatin og derudover godkendte ernæringsanprisninger for protein og vitaminer/mineraler, som kan være relevante for disse typer af varer. Oplysninger/anprisninger om sportsprodukters indhold af protein, kulhydrat mm. må således kun bruges, hvis varerne overholder de regler, der gælder for brug af ernærings- eller sundhedsanprisningerne.

 

Lolex vurderer, om eventuelle anprisninger på måltidserstatninger og sportsprodukter er i overensstemmelse med lovgivningen. Må anprisningerne være der, eller skal de fjernes eller måske formuleres anderledes? Mangler der eventuelle pligttekster? Derudover vurderes om specielt sammensætningen af måltidserstatninger lever op til kravene, når en sundhedsanprisning skal anvendes.

bottom of page